אוצר מילים

אוצר מילים

אוצר המילים (Vocabulary) הוא הידע להבין את משמעות המילים בשפה כלשהי, ובמקרה שלנו בשפה האנגלית אשר מלווה אותנו בכל שלב בחיים.
אוצר מילים מהווה תמיד נדבך מאוד חשוב בעת לימודי אנגלית בכל המסגרות.
קשה לשכוח את הקושי לזכור את המילים בימי התיכון כאשר באמת נאבקנו לדבר ולהוציא חצי משפט באנגלית.  ימים רבים לא עברו וחלקנו (גם אני) שקדנו על הפסיכומטרי המתיש כאשר מחצית מהזמן "בזבזנו" על אוצר מילים באנגלית (מבלי להשקיע דקה בדיבור באנגלית), כשבסופו של דבר, 99% מהמילים שלמדנו כלל לא הופיעו בבחינה באנגלית.

הקטע היותר עצוב בכל עניין ולימוד אוצר המילים הוא שאת רוב המילים שלמדנו (כמו בפסיכומטרי) שכחנו כבר לאחר חודש או חודשיים ובטח שרובן לא היו שימושיות לדיבור בשפה האנגלית.

אז כיצד ממשיכים מכאן? כיצד לומדים אוצר מילים שיעזור לנו לדבר אנגלית? והאם יש אוצר מילים שמתאים רק לנו? במאמר זה ננסה לענות על השאלות הללו.

המורכבות וסוגי אוצר המילים

במחקרו של קמיל על לימוד ולמידה של אוצר מילים מחלקים את אוצר המילים למס' קבוצות. 
ראשית חשוב להבין שמילים מגיעות משני מקורות עיקריים:

  1. מקור שבעל פה (Oral) – מדובר באוצר המילים שאנחנו מזהים כשאנחנו מדברים וכמובן קוראים בקול.
  2. מקור שבכתב/מודפס (Print) – אוצר המילים שאנחנו קוראים בטקסט כלשהוא, לקוראים מתחילים בדר"כ לא תהיה משמעות למילים אלה כאשר יקראו, ורק בהמשך כשכמובן יבדקו או יחשבו, יבינו את המשמעות שלהם.
מכאן שעדיף במקרים מסויימים ללמוד ולקרוא טקסטים (בעיקר אצל ילדים)  אשר יש בהם את הטקסים אשר שגורים בפיהם כאשר הם מדברים. אז יהיה להם הרבה יותר קל להבין את ההקשר והמשמעות שהמילים נאמרו.
 
מלבד זה, הידע עצמו הנוגע למילים שאנחנו שולפים גם מגיע משני מקומות שונים:
  1. האוצר המלים שנקלט (Receptive) – המילים שאנחנו מבינים או מזהים.
  2. האוצר מילים היצרני/פורה – (Productive) – אותו אוצור מילים המוכר לנו ושאנחנו משתמשים בו כאשר אנחנו מדברים וכותבים.

איזה אוצר מילים צריך ללמוד?

ראשית כדאי ללמוד אוצר מילים בסיסי באנגלית. ישנן כמה אלפי מילים באנגלית שהן "הגרעין" של השפה והן המילים היותר שימושיות בשפה האנגלית, אם בקריאת עיתונים, צפייה בסרטים וסדרות ובטח כחלק מתחום והתמחות כלשהי הדורשת אוצר מילים ייעודי.

בהמשך ובמקביל ללימוד אוצר המילים הבסיסי, כדאי לחזק את הידע בתחום ההתמחות שלנו. לרוב, ישנו אוצר מילים של אנגלית עיסקית נגיד, אם כי גם בתוך האנגלית העיסקית ישנן המון תתי התמחויות.
הרי למי שלדוגמא מתמחה בסחר וחליפין ומחפש התמחות בתחום הזה באנגלית, יהיה מעט במשותף עם זה הרוצה להתמחות בתחום המלונאות. לרוב אוצר המילים פשוט יהיה שונה וכדאי למצוא את אוצר המילים הרלוונטי לנו. 
את אוצר המילים הרלוונטי לכם תוכלו למצוא במאגר אוצר המילים שלנו ב"לדבר". תוכלו למצוא במגזינים שונים הנוגים לתחום התמחותכם, אתרי אינטרנט ייעודיים, פורומים וכל מדיה הנוגעת לתחום שלכם.

איך לשפר את אוצר המילים באנגלית?

נמנה כאן את השיטות המוכרות והיעילות ביותר לשפר את אוצר המילים באנגלית.  זכרו שאוצר המילים ישתפר עם עבודה עצמית שלנו ולא נוכל לשפר אותו ברמה מספקת מבלי לעשות כלום, כל עוד אנחנו ממשיכים לחיות בסביבה הדוברת עברית בלבד. 

בחרו לפחות 2 או 3 דרכים מהנקודות הבאות, ומניסיוננו תרגישו בשיפור נכר כבר תוך מס' שבועות בודדים:

  • דברו אנגלית – איתנו ב"לדבר", עם חברים, משפחה או בשיחת ועידה בווטסאפ או בפלטפורמה כלשהי באינטרנט. 
    עם הדיבור תוכלו לשלוף את אוצר המילים בקלות יותר גדולה בטח כאשר בהמשך תדברו אנגלית שוטפת. למען האמת לכולנו יש אוצר מילים בסיסי פלוס באנגלית בראש שקשה לנו לשלוף אותו על אף שהוא קיים, והדיבור באנגלית בהחלט עשוי לעזור לנו בהנגשת המידע הזה. לכן, בכל מצב שתוכלו פשוט דברו והמילים שנתקלתם בהם לאחרונה בכל שיטה אחרת שכבר ננקוב, פשוט יעלו!
  • קראו כל דבר באנגלית – כל דבר הכוונה לכל דבר שיגרום לכם להתחיל לקרוא, לפחות בתחילת הדרך, לאחר מכן קראו יותר מידע הנוגע לתחום ההתמחות שלכם. אפשר גם למצוא מגזין שעוסק בתחום העיסוק שלכם, או הכיל קל למצוא את אתר האינטרנט שמכיל את המידע שאתם כה אוהבים באנגלית.
  • למדו את ההיגיון והמקור של המילים – כאשר אתם לומדים מילים כלשהן, לעיתים הן בנויות ממספר מילים או שמכילות מילה שחוזרת על עצמה במילים רבות. בצורה של הבנת ההיגיון תוכלו להטמיע יותר בקלות את אוצה"מ שלכם וככה להעשיר בקלות את אוצר המילים שלכם. 
    לדוגמא אם נתקלתם בהמון מילים שמתחילו בפתיח Anti, נוכל להבין שמשמעות המילה כולה נוגדת את המחצית השניה של שאר המילה. למשל
    antipathy
    anticlimax
    antisocial
    antihero
    ועוד…
  •  התמידו להתקדם כל יום – וודאו שכל יום אתם לומדים מס' מילים בודדות (נגיד 3) חדשות. במידה ותעשו זאת, תוך זמן קצר, אם תרצו או לא, תהיו בראשכם עם כמות גדולה וחדשה של מילים באנגלית שיעזרו לכם בקריאה, הבנה, דיבור וכל נדבך אחר של השפה האנגלית.
  • המציאו הקשרים – אסוציאציות (Associations) עוזרות לנו לזכור את אוצר המילים ובהמשך לאט לאט נוכל לזכור בקלות יותר את המילים ולזנוח את ההקשרים שהמצאנו.
    לדוגמא אם המילה Funny (מצחיק) קשה למישהו לזכירה, הוא יכול לקשר אותה לשם "פאני" שנשמע שם מצחיק.

חשיבות ההקשבה והדיבור עם אוצר המילים

זה נכון, אוצר המילים עצמו מאוד חשוב, בטח אם בא לנו לקרוא עיתון או ספר טוב. אך ייתכן וניצור פער בין העולם שלנו לזה החיצוני בהגיה והבנה של אוצר המילים. 
בהמשך לחשיבות הקריאה שהזכרנו חשוב לשלב קריאה עם שמיעה של אוצר המילים.
אם אתם לא בטוחים כיצד יש להגות מילה וכיצד היא נשמעת, כיצד תוכלו לזהות את המילה כאשר מישהו יזמר אותה?
חשוב להקשיב גם לתוכניות/סרטי תעודה/היסטוריה או אפילו סדרות העוסקות בנושאים הרלוונטים לנו.
לדוגמא, אם אנחנו בעניין של אנגלית עיסקית הנוגעת לעריכת דין, נוכל לצפות בסדרה Suits.
לאט לאט עם התקדמות ההבנה והשמיעה של אוצר המילים שלכם תוכלו גם להשתפר בהגייה ובכלל לשפר גם את הדיבור באנגלית, שמומלץ ביותר לשפר במקביל לשיפור באוצר המילים שלכם.

אופציה נוספת שתוכלו לעשות הוא פשוט להקליט את עצמכם אומרים את המילים באנגלית שלמדתם, אז תוכלו להשוות את אשר אמרתם להקלטות או אפילו לקריין של גוגל, ובהתאם לכך לשפר את אוצר המילים בפועל ולא רק "על הנייר".

אז כיצד ללמוד ולהגדיל את אוצר המילים שלכם

כמו בכל נדבך בלימוד השפה האנגלית, כדאי לבוא ללימוד השפה עם ביטחון והתמדה.

את ההתמדה כדאי לנתב לתיעוד ולשינון אוצר המילים שלכם. קחו מחברת, התמידו בכל יום להכניס לפחות מילה או שתיים, צרו אוסציאציות, דברו והשתמשו במילים אלה ותוך זמן קצר תוכלו ותרגישו שיפור משמעותי באוצר המילים השגור בפיכם ובראשכם.

כל נושא אוצר המילים מהווה נושא מאוד מורכב, ובטח אצל אלה אשר לא דוברי עברית מלידה ואשר השליפה וההטמעה של המילים יותר קשה ומורכבת. לכן כדאי ומומלץ להגדיל את אוצר המילים בכל הנדבכים שראינו, אם בכתב או בדיבור, בכתיבה ובקריאה.

הפעילו את עצמכם אם בעזרת משחקים שונים שיצרתם, דיבור עם חברים או באחת מהתוכניות שלנו, הקלטה של עצמכם והשוואה למקורות דוברי אנגלית ועוד. 
התחילו מאוצר מילים בסיסי יחסית הנוגע לגרעין השפה האנגלית והמשיכו, אם אפשר במקביל, לחזק גם את תחום התמחותכם, תוך קריאה, דיבור ושמיעה של השפה הנוגעת אליכם.
והכי טוב, נסו למצוא "חברותא" או מורה מקצועי באנגלית אשר יוכל להעשיר את אוצר המילים שלכם וכן לשפר את הדיבור, הגיית המילים והשטף של האנגלית שלכם.

 

שתפו ופרגנו!

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email

ראשי פרקים